Yksi kroonisen kivun muoto on neuropaattinen kipu. Opi lievittämään hermokipuja!
Lääkkeiden, kemoterapian tai vammojen sivuvaikutukset aiheuttavat yleisimmin hermokipuja. Hermovauriot voivat aiheuttaa hermokipuja, koska ne eivät toimi oikein.
Monet ihmiset elävät pitkään hermokipujen kanssa. Joskus kipua voidaan lievittää lääkkeillä tai itsestään. Muina aikoina se voi kestää vuosia. Joskus hermokipu voi pahentua hitaasti.
Hermokipuja voit lievittää itse. Itsehoito on loistava tapa ehkäistä ja hoitaa muita sairauksia ja suojella terveyttäsi.

Hemmottele jalkojasi

Hyvä jalkojen hoito on välttämätöntä, jos jaloissa tuntuu hermokipua. Herkkyyteen voi vaikuttaa myös hermokipu. Tämä voi johtaa loukkaantumiseen tai infektioon. Voit vähentää riskiä tarkistamalla jalkasi päivittäin, käyttämällä mukavia kenkiä ja käymällä tarvittaessa jalkaterapeutilla.

Mene kävelylle

Liikunta stimuloi verenkiertoa ja vapauttaa endorfiinihormonia, elimistön luonnollista kipulääkettä. Säännöllisen liikunnan uskotaan lisäävän verenkiertoa ja korjaavan hermostoa. Aloita päivittäisillä kävelyillä ja lisää etäisyyttä vähitellen.

Lämpö

Lämmin vesi tai lämpö on paras ja halvin tapa hoitaa hermokipuja kotona. Lämmin vesi voi tilapäisesti lisätä verenkiertoa ja lievittää stressiä.

Vältä alkoholia

Liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa hermovaurioita ja pahentaa kipua. Alkoholin määrälle ei ole asetettu rajaa, jotta hermokipu ei pahenisi. Asiantuntijat suosittelevat rajoittamaan alkoholin nauttimista neljään viikossa, jos haluat vähentää kipua.

Diabetes hallinnassa

Diabetes on tila, joka aiheuttaa korkean verensokeritason. Diabetesneuropatia voi liittyä korkeaan verensokeriin. Vuosien korkea verensokeri voi aiheuttaa hermokipuja. Neuropatia voidaan ehkäistä ylläpitämällä tervettä verensokeria.

Lepää hyvin

Hermokipu voi pahentua iltaisin, häiritä unta ja heikentää kykyäsi saada tarpeeksi unta. Tämä voi lisätä kipua ja johtua unen puutteesta. Voit katkaista tämän kierteen kehittämällä hyviä nukkumistottumuksia. Sinun tulee rajoittaa kofeiinin saantia ja nukkua riittävästi. Varmista, että makuuhuoneesi on hiljainen ja sitä käytetään vain nukkumiseen.

Polttaa kipua

Hermovauriokipua voidaan hoitaa chilien kapsaisiinilla. Kapsaisiini voi aiheuttaa polttavaa tunnetta iholla ja limakalvoilla. Kapsaisiinia voidaan levittää iholle. Sen vaikutus on väliaikainen ja perustuu pienten hermosäikeiden tuhoutumiseen. Iho saattaa pistää levityksen jälkeen. Jotkut ihmiset pitävät kivun tuntemista sietämättömänä, varsinkin jos he jo kokevat kipua. Kapsaisiini voi lievittää hermokipuja joillakin ihmisillä. Polttava tunne voi hävitä ajan myötä.

Tyhjennä aivosi

Anestesia-aineita voidaan käyttää hermokivun hoitoon. Apteekista on saatavilla lidokaiinivalmisteita, kuten geelejä, laastareita ja voiteita. Puutteellisia voiteita voidaan käyttää pinnallisen ihon arkuuden hoitoon. Vaikka lidokaiini on väliaikainen, se voi olla tyydyttävää.

Öljyt varten

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että eteeriset öljyt, kuten geraniumöljy, voivat auttaa vähentämään kipua postherpeettisessä neuropatiassa. Muiden öljyjen, kuten laventeliöljyn, uskotaan rentouttavan potilasta ja auttavan häntä siirtämään ajatuksensa pois kivusta.

Mietiskellä

Meditaatio ja hypnoosi ovat kaksi menetelmää, jotka voivat auttaa hermostuneita ihmisiä. Oikean ammattilaisen löytäminen on haastavaa. Olisi parasta, jos kysyisit neuvoa luotettavalta lääkäriltäsi.